Ενεργοί Γονείς- Ενεργοί Μαθητές- Ενεργό Σχολείο


  • Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

  Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο (ΕΥΖΗΝ_2014.pdf ) του Υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία, κατά το διάστημα μέχρι το Μάιο 2014 θα διεξαχθεί στο σύνολο των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρόγραμμα αξιολόγησης της σωματικής διάπλασης και της φυσικής κατάστασης των μαθητών,  με την ονομασία Ε.Υ.Ζ.Η.Ν (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων).

Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής στο πλαίσιο του μαθήματός τους θα διενεργήσουν μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης των μαθητών ως εξής:

Θα διεξαχθούν τρείς μετρήσεις

  • Ύψος
  • Βάρος 
  • Περίμετρος μέσης

Η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης θα γίνει με τις παρακάτω αθλητικές δοκιμασίες

1. Παλίνδρομο τεστ αντοχής 20μ (Καρδιοαναπνευστική αντοχή) 

2. Άλμα σε μήκος χωρίς φόρα (Μυϊκή ισχύς)

3. Αναδιπλώσεις σε 30" 

4. Παλίνδρομο τεστ ταχύτητας 10Χ 5μ (ταχύτητα)

5. Δίπλωση από καθιστή θέση με τεντωμένα γόνατα (Ευκαμψία)

Επισημαίνουμε πως κατά την προηγούμενη χρονιά για τη συμμετοχή των μαθητών στο Πρόγραμμα απαιτείτο η σύμφωνη γνώμη του γονέα/κηδεμόνα τους.  Για τη φετινή χρονιά η σχετική εγκύκλιος προσδιορίζει την εφαρμογή των μετρήσεων του Προγράμματος σε όλους τους μαθητές , πλην του παλίνδρομου τεστ το οποίο δεν θα γίνει στους μαθητές της Α” τάξης και θα είναι προαιρετικό για τους υπόλοιπους και μόνο με σχετική συγκατάθεση από το γονέα αυτών, όπως φαίνεται στη σχετική δήλωση, που δόθηκε στους μαθητές.

Έγινε τροποποίηση στο θέμα της υποχρεωτικής εφαρμογής των μετρήσεων, καθώς δόθηκε νέα δήλωση στους γονείς για να δώσουν την συγκατάθεσή τους ή όχι στη συμμετοχή του παιδιού σε όλο το πρόγραμμα.

Ο Σύλλογός μας έστειλε το συνημμένο έγγραφο στη Διεύθυνση του Σχολείου στην προσπάθειά του να μειώσει τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή αυτού του προγράμματος στο Σχολείο μας και τα παιδιά μας.ΕΥΖΗΝ.docx

 

  • 11 Φεβρουαρίου  - Ημέρα Ασφαλούς Δικτύου    Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά ως 10-15 ετών χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σχεδόν σε καθημερινή βάση με το σπίτι να αποτελεί τον κυριότερο τόπο πρόσβασης.

Σημαντική, είναι και η αύξηση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου από παιδιά 12-15 ετών με την είσοδό τους στο Γυμνάσιο. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν εξαιρετικά κρίσιμη την πτυχή της ασφαλούς χρήσης των τεχνολογιών από παιδιά αλλά και τους γονείς τους καθώς οι γνώσεις των χρηστών σε θέματα προστασίας είναι ανησυχητικά χαμηλές.

 • το 64% των χρηστών δεν έχει γνώση των κινδύνων του διαδικτύου 

• το 57% αγνοεί την ύπαρξη λογισμικού ασφαλείας για κινητά
• το 50% δεν χρησιμοποιούν μέτρα προστασίας και προφύλαξης (password,security software, back up) 
• το 56% έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων
• το 39% δεν παίρνει ειδικά μέτρα για τη χρήση δημόσιων wi-fi συνδέσεων, ενώ 3 στους 10 δεν αποσυνδέονται από τα δημόσια ασύρματα δίκτυα

 

https://www.saferinternet.gr/
 

 

  • ΟΑΣΠ  Μάθε- Ενημερώσου 

Προστατεύεσαι από το σεισμό γνωρίζοντας....

Η γνώση σώζει.pdf (3 MB)

 

 

 

  • ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν... Πολλοί από τους γονείς αναρωτιόμαστε  πως θα κάνουμε αποδοτικότερο το διάβασμα των παιδιών μας, πως θα πετύχουν υψηλότερη συγκέντρωση και ενίσχυση της μνήμης..

 

Λοιπόν, οι σωστές διατροφικές επιλογές έρχονται να βοηθήσουν ακόμη κι εδώ! Μικρά και συχνά γεύματα! Μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητο να υπάρχουν 3 κυρίως γεύματα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα σνακ.

 

Τι να προσέξω?

  1) Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται! Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα, εφόσον συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας, οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, τα οποία εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με το καλύτερο καύσιμο τη γλυκόζη. Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια. Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν: το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως , οι φρυγανιές, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι χυμοί, οι μαλακές μαργαρίνες. 

2) Συχνότητα γευμάτων…Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!!! Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. 

Υγιεινές προτάσεις για ελαφριά σνακ είναι:
• Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
• Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
• Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
• Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα
• Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
• 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι
• Αποξηραμένα φρούτα
• 2-3 μπισκότα

Όλα τα γεύματα και τα σνακ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τρόφιμα τα οποία περιέχουν και υδατάνθρακες εκτός των άλλων.

 

Οι υδατάνθρακες όταν διασπαστούν παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού μας και κυρίως του εγκεφάλου μας!

 

Όταν περνάνε αρκετές ώρες χωρίς να καταναλωθεί καθόλου τροφή ενδέχεται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να μειωθούν κάτω από το φυσιολογικό και τότε να έχουμε πολλά δυσάρεστα συμπτώματα όπως χαμηλή ικανότητα συγκέντρωσης, διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας, μεταβολές διάθεσης, αφηρημάδα, οξυθυμία και γενικά καταστάσεις που δεν συμβάλλουν στο αποδοτικό διάβασμα.

 

  • Πηγές υδατανθράκων:  Αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, παξιμάδια, κράκερς, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια κτλ), φρούτα και λαχανικά, πατάτα, φασολάκια, αρακάς, καλαμπόκι, όσπρια, γάλα και γιαούρτι.

 

Συνολική ενεργειακή κατανάλωση και προσλαμβανόμενες θερμίδες. Την περίοδο αυτή θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στις θερμίδες που καταναλώνονται, για να υποστηρίζεται σωστά η λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Η περίοδος των εξετάσεων δεν ενδείκνυται για κάποια δίαιτα. Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί σε τυχόν απώλεια ή αύξηση βάρους που μπορεί να προκύψει λόγω αλλαγής διατροφικών συνηθειών την περίοδο αυτή (π.χ. άγχος και μείωση της όρεξης και παράλληλα της καταναλισκόμενης τροφής ή το αντίστροφο).

 

  • Ω- 3 λιπαρά οξέα αποτελούν δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Πηγές ω-3 λιπαρών οξέων: Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τσιπούρα κ.ά.), θαλασσινά, αμύγδαλα, καρύδια, καθώς και μερικά φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και ελαιοκράμβη.

 

  • Η βιταμίνη Ε ενισχύει την ικανότητα για μάθηση. Πηγές βιταμίνης Ε: φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εμπλουτισμένα δημητριακά.

 

  • Το α-λιποϊκό οξύ φαίνεται ότι μπορεί να βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης. Πηγές α-λιποϊκού οξέος: κρέατα όπως νεφρός, καρδιά και ήπαρ, λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο και πατάτες.

 

Ας μην ξεχάσουμε την άσκηση... η οποία αναζωογονεί σώμα και πνεύμα. Στον ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης των εξετάσεων καλό θα ήταν να προτιμήσουμε αντί να χαλαρώσουμε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, να βγούμε για έναν 20λεπτο περίπατο που θα μας ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειας!! Καλή επιτυχία σε όλους!!!

 

Πηγή:  https://www.iator.gr/

https://www.livenews.com.cy/

 

 

 

Γνωρίζετε ότι.....

Τα σχολικά κυλικεία συμβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας

 

Μενού µε φρέσκους χυµούς, φρούτα, λαχανικά αλλά και δηµητριακά έχει
ορίσει το υπουργείο Υγείας

 

Τέλος στην – ανεξέλεγκτη – διάθεση ανθυγιεινών σνακ από τα σχολικά κυλικεία επιχειρεί

να βάλει το υπουργείο Υγείας.

΄Ετσι, τα αλλαντικά, οι σοκολάτες και το σοκολατούχο γάλα εξορίζονται, δίνοντας τη θέση τους

σε φρέσκους χυµούς, φρούτα, λαχανικά, δηµητριακά και υγιεινά σάντουιτς µε µέλι και ταχίνι. 
Το υπουργείο Υγείας οδηγήθηκε στη συγκεκριµένη απόφαση µετά τη διαπίστωση ότι τα

σχολικά κυλικεία ουσιαστικά συµβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας,

που στη χώρα µας αποτελεί µάστιγα, και ταυτόχρονα παίζουν ρόλο στην υιοθέτηση

ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών από παιδιά και εφήβους.

Ενδεικτικό του προβλήµατος είναι το συµπέρασµα πρόσφατης µελέτης της

Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύµφωνα µε την οποία το 31,2% των αγοριών

και το 26,5% των κοριτσιών στη χώρα µας από 6 έως 12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. 

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Με αυτά τα δεδοµένα και βάσει των οδηγιών του Παγκόσµιου Οργανισµού

Υγείας, το υπουργείο Υγείας έχει συντάξει έναν νέο, «αυστηρό» κατάλογο

µε τα τρόφιµα που  επιτρέπονται στα κυλικεία.  
Τα επιτρεπόµενα τρόφιµα επελέγησαν βάσει του επιπέδου των βασικών θρεπτικών συστατικών

που περιλαµβάνουν, όπως για παράδειγµα θερµίδες, ολικά και κορεσµένα λιπαρά,

προσθήκη ζάχαρης και αλάτι.

Σε αυτήν τη λογική «διά ροπάλου»  απαγορεύονται  στις σχολικές καντίνες προϊόντα όπως

γλειφιτζούρια, τσίχλες, αναψυκτικά, πατατάκια, χυµοίµε ζάχαρη, ζαµπόν, κρουασάν, γκοφρέτες. 
Οπως επισηµαίνει µάλιστα, µιλώντας στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος,

το πρόβληµα της παιδικής παχυσαρκίας µπορεί να αντιµετωπιστεί

εφόσον «προσέχουν περισσότερο οι γονείς και στο σχολείο δεν πωλούνται ανθυγιεινά τρόφιµα και ποτά». 
Ωστόσο, όπως επισηµαίνει η Νατάσσα Κανέλλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ∆ιατροφής στο ΤΕΙ Αθήνας,

«µέχρι σήµερα δεν έχουµε καταφέρει ως χώρα να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία

αποκλειστικά υγιεινά τρόφιµα, καθώς δεν υπήρχε ο µηχανισµός ελέγχου.

Εάν το κυλικείο διαθέτει τα πάντα, τα παιδιά δεν αγοράζουν τα υγιεινά, ακόµη και εάν τα διαθέτει η καντίνα.

Εάν όµως διατίθενται µόνο υγιεινά τρόφιµα, θα πεινάσουν και θα τα φάνε», εκτιµά η κ. Κανέλλου.